Viktor Hovland – det norska golfundret

Victor Hovland

Sverige har varit storebror när det kommer till golf på herrsidan – fram tills att Viktor Hovland dök upp.

Trots att Norge bara har runt 5,5 miljoner invånare skördar ”lillebror” stora framgångar i idrottsvärlden. Man har under många år dominerat i längdspåren, men under senaste decenniet har man också stormat fram på andra plan. Erling Braut Haaland är en av världens bästa fotbollsspelare, Casper Ruud har tagit sig in bland topp 10 i tennisvärlden och nu har även golfen fått en norsk stjärna: Viktor Hovland.

Började karriären på Grønmo Golfklubb

Viktor Hovland föddes i Oslo 1997 men trots att han växte upp i ett vintersportstokigt land, var det aldrig aktuellt för honom att satsa på längdskidor eller skidskytte. Hovland bodde i sin ungdom bara tio minuter från Grønmo Golfklubb som tidigt kom att bli hans andra hem.

Flytten till USA

Viktor Hovland skördade tidigt framgångar och gjorde sig ett namn i Norge. När han var 16 år gammal vann han bland annat Norska amatörmästerskapen. För att fortsätta utvecklas valde norrmannen att ta flytten till andra sidan Atlanten för att börja på Oklahoma State University. ”Jag kände att jag behövde gå ut ur min comfort zone”, har han sagt om valet.

Stora genombrottet på PGA-touren

2019 kom då norrmannens stora genombrott när han slutade på en 12:e plats i majorn US Open. Året därpå skrev han sedan historia när han blev första norrman någonsin att vinna på PGA-touren när han vann Puerto Rico Open.

Efter det har det blivit ytterligare tre segrar på PGA-touren och han är i skrivande stund rankad som nummer 5 i världen. Så högt har aldrig en norsk golfare på herrsidan varit rankad tidigare.

Han har dessutom varit ytterst nära att ta hem en major då han slutat både tvåa och fyra. Men frågan är nog snarare när, och inte om, Viktor Hovland skriver ny norsk historia och vinner en majortävling.