Tre klassiska golffilmer du bör se

golffilmer

Det finns mängder med sportfilmer som är baserade på verkliga händelser och ren fiktion. Men trots att utbudet av sportfilmer är stort, finns det relativt få filmer om just golf. Men här är några favoriter som du bör se.

Happy Gilmore – 1996

Vid det här laget är Happy Gilmore en riktig filmklassiker. Adam Sandler spelar hockeyspelaren Happy Gilmore som är usel på att åka skridskor men också dras med stora aggressionsproblem. Han petas från hockeylaget samtidigt som hans farmor blir av med sitt hus. Då bestämmer sig Happy Gilmore för att byta ut hockeyklubban mot golfklubbor för att försöka vinna tillbaka hennes bostad. På golfbanan bjuder han på en unik sving, långa drives och en hel del utbrott. En klassiker som går att se många gånger!

The Greatest Game Ever Played – 2005

1913 blev Francis Ouimet historisk när han blev den första amatörspelaren att vinna proffstävlingen US Open. Ouimet gick en tuff match mot legendaren Harry Vardon och mot alla odds gick han segrande ur bataljen. 2005 filmatiserades denna unika historia med Shia LaBeouf i huvudrollen. Den är oerhört snyggt filmad och fångar upp den känslosamma historien på ett värdigt sätt. Inte konstigt att filmen fått höga betyg och bra recensioner.

Tin Cup – 1996

Klassisk golffilm med självaste Kevin Costner i huvudrollen. Costner spelar det före detta golfproffset Ron ”Tin Cup” McAvoy som äger en driving range i Texas. En dag ger han en golflektion åt Dr. Molly Griswold. Han fattar direkt tycke för henne, men enda problemet är att Griswold är tillsammans med ”Tin Cups” gamla rival David Simms, spelad av Don Johnson. För att vinna hennes hjärta bestämmer sig McAvoy för att återigen ställa upp i proffstävlingen US Open för att försöka besegra sin gamla rival. Här bjuds man på en klassisk amerikansk kärlekshistoria med golfen i centrum. För sin insats i filmen nominerades Kevin Costner till en Golden Globe för bästa manliga huvudroll. I filmen kan man dessutom skymta flera riktiga golfproffs.