Här är Sveriges mest framgångsrika golfspelare

Annika Sörenstam golf foto: CC BY-SA Keith Allison

Sverige har producerat mängder med duktiga golfspelare genom åren. Både på herr- och damsidan. Här är några som verkligen hjälpt till att sätta Golfsverige på kartan.

Annika Sörenstam

Det finns egentligen ingen annan svensk som kommer i närheten av det Annika Sörenstam presterat inom golfen genom åren. Under karriären vann hon tio majortävlingar som anses vara de största och mest prestigefyllda tävlingarna. Totalt vann hon hela 72 gånger på LPGA-touren. Hennes imponerande meritlista gör henne till en av världens mest framgångsrika golfspelare genom tiderna.

Henrik Stenson

Många svenska herrspelare har varit nära, men Henrik Stenson är den enda som lyckats med bedriften att vinna en major. Han vann British Open 2016 och tilldelades också det Bragdguldet för sin insats. Totalt har han vunnit sju gånger på PGA-touren och har dessutom ett OS-silver på meritlistan.

Liselotte Neumann

Annika Sörenstam har vunnit flest majors, men Liselotte Neumann var den som gjorde det först. 1988 blev hon historisk när hon vann US Womens Open på Baltimore Country Club i USA. Svenskan från Finspång blev efter detta en stor förebild för unga golfare i Sverige. Totalt vann hon tretton internationella tävlingar under sin karriär.

Jesper Parnevik 

Nu för tiden kanske Jesper Parnevik är mest känd från TV-programmet Parnevik, men under 90-00-talet var han en av de riktigt stora inom golfvärlden. Han hade sina största framgångar i början av 2000-talet då han som bäst var rankad som nummer 7 i världen. Totalt vann han fem gånger på PGA-touren.

Anna Nordqvist

Anna Nordqvist spelade in sig i historieböckerna på riktigt när hon vann LPGA Championship 2009. Det som imponerade mest var att hon vann titeln vid 22-års ålder samt att det var första året på LPGA-touren. Åtta år senare var det dags igen för svenskan från Eskilstuna då hon vann sin andra major i Frankrike.

Robert Karlsson

Robert Karlsson vann aldrig någon major under sin karriär, men han satte stora avtryck på den stora golfscenen. Totalt vann han elva gånger på PGA-touren och utsågs dessutom till årets manliga idrottare på idrottsgalan 2008.