Svenska Linn Grant historisk – överlägsen mot herrarna

linn grant golf

Linn Grant – lägg det namnet på minnet. Den svenska golftalangen utklassade motståndet på Scandinavian Mixed i Halmstad. Därmed blev hon historisk som första kvinna någonsin att vinna på herrarnas Europatour.

I början av juni avgjordes Europatourtävlingen Scandinavian Mixed på Halmstads Golfklubb. Speciellt med tävlingen var att män och kvinnor tävlade mot varandra. Det skulle också visa sig bli ett historiskt resultat när allt skulle avgöras under den avslutande dagen.

Linn Grant, 22, imponerade stort under veckan och inför sista dagen toppade hon leaderboarden med två slag till godo. 22-åringen från Helsingborg såg då till att det inte blev någon vidare spänning i tävlingen. Hon inledde med att göra fem birdies på de sex inledande hålen och därefter var det inget snack om saken. Grant vann till slut tävlingen i förkrossande överlägsen stil med ett slutresultat på 24 slag under par. Med det var hon hela nio slag före stjärnan Henrik Stenson som slutade delad tvåa.

“Jag är mållös”

Efter att hon sänkt sista putten för dagen fick hon ta emot publikens stora jubel på Halmstads Golfklubb.

– Det känns helt otroligt. Jag är mållös och vet inte riktigt vad jag ska säga. Det har varit en helt fantastisk dag med en fantastiskt publik och det har varit så härligt och kul att spela i dag, sa hon efter tävlingen.

Första kvinna någonsin

I och med segern blev Linn Grant första kvinna någonsin att vinna på herrarnas Europatour. Med segern hoppas hon att hon kan bana vägen för kommande svenska golftjejer.

– Jag hoppas att det sätter kvinnlig golf på kartan lite mer än det har gjort hittills. Att slå killarna i veckan har varit otroligt roligt.

Linn Grant blev proffs så sent som i augusti i fjol och hon har sedan tidigare vunnit några tävlingar på Europatouren för damer. Segern i Scandinavian Mixed ger också ett rejält klirr i kassan för Grant då hon belönades med en prischeck på runt 3,3 miljoner svenska kronor.