Svampar på golfbanan – dessa ska du hålla utkik efter

Svamp på golfbanan, Foto: Jean-Pol Grandmont - CC

Den här tiden på året är skogen full med svampar ute i naturen. Därför är det är inte omöjligt att du stöter på ”skogens guld” även ute på golfbanan. Här är tips på ätbara svampar ute i skogen och vilka du ska undvika.

Kantareller

Kantarellen är en riktig favorit och passar utmärkt till matlagning. Den passar utmärkt till pasta, risotto eller i en god stuvning. Kantarellen är lätt att känna igen på dess gula färg och den går inte riktigt att förväxlas med någon giftsvamp. Det går dock att förväxla den med den oätbara narrkantarellen. Men då narrkantarellen är en skivling går det att skilja på dess åsar och skivor.

Trattkantareller

En annan favorit i de svenska hushållen är trattkantarellen. Den är väldigt vanlig ute i skogarna och passar utmärkt för matlagning. Trattkantarellen, eller höstkantarell som den också kallas, är mindre än den vanliga kantarellen och har ett brunare utseende. Den kan bli så stor som 12 centimeter på höjden och fem centimeter på bredden. Den kan ibland förväxlas med slemmurklingen, som dock är mer gele- eller vaxartad. Slemmurklingen är inte giftig men den är inte speciellt god till mat.

Soppar

Den finns många soppar ute i skogarna och de flesta är ätbara. Den mest populära är Karljohansvampen som har en fantastisk smak som passar utmärkt för stuvningar och såser. Svampen är också väldigt eftertraktad i övriga Europa. 

Nästan alla soppar är i princip säkra att äta. Smörsoppen, sandsoppen och tegelsoppen är några exempel som är säkra och verkligen passar utmärkt i matlagningen. Den enda soppen som är giftig är djävulssoppen. Svampen är som tur är mycket sällsynt i Sverige men går att hitta på ett fåtal platser på till exempel Öland och Gotland. Man känner igen den på att den ser ut lite som djävulen själv med silvervit hatt och röd undersida och stam.

Blek taggsvamp och fårticka är några andra delikatesser du kan hitta på banan.

Akta dig för dessa svampar

Det kan vara lurigt att veta vilka svampar som är okej att plocka. Dessvärre finns det flera giftiga sorter ute i skogarna. Några av de farligaste är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindel, stenmurkla och röd flugsvamp. Dessa ska du verkligen se till att undvika. Är du osäker på vad det är för svamp du har hittat är det bäst att fråga någon kunnig eller leta efter fakta på internet.