Siffrorna bakom golfens hälsofördelar

golf träning hälsa

Har du någon gång fått höra att golf inte är riktigt träning och bara är en sport för lata? Den myten slår en stor brittisk samlingsstudie hål på. 

Människans kropp är byggd för rörelse. När man rör på sig händer det saker i kroppen som gör att du blir både piggare och friskare. Att motion och fysisk aktivitet är bra för kroppen är det nog egentligen ingen som har någon invändning mot. Men hur mycket fysisk aktivitet får man av en runda golf?

En golfrunda bränner upp emot 2 000 kalorier

En 18-håls golfrunda tar i snitt runt fyra timmar och en golfspelare bränner upp emot 2 000 kalorier under ett varv på banan. Det brukar resultera någonstans mellan 6 kilometer och 1,2 mils gång och upp till hela 16 667 steg. Detta beror självklart på hur rakt eller snett man slår och hur ofta man får gå ut och leta efter sin boll i skogen. Kör du golfbil kan du heller inte räkna med att komma upp i speciellt höga siffror när det kommer till antal steg.

Men trots allt detta finns det somliga som hävdar att golf inte är en riktig sport, utan mest en mysig stund för pensionärer. Det finns också de som ifrågasatt den svenska forskningsstudie från 2012 som visade att golfare kan öka sin livslängd med upp till fem år jämfört med folk som inte golfar.

Golf stärker muskler och hjärta samt den mentala hälsan

Men häromåret satte en stor brittisk samlingsstudie med 301 studier publicerad i British Journal of Sports Medicine punkt för diskussionerna. Den omfattande studien visade att golf är minst lika bra för hälsan, och i många fall till och med bättre för kroppen, än andra fysiska aktiviteter. Tack vare golfen kan du stärka muskler och hjärta, bränna kalorier, förbättra balansen och den mentala hälsan. Att bara komma ut på banan och spela en runda golf med några vänner är viktigt för det sociala livet. 

Sedan den 1 januari 2018 är golf dessutom godkänt för friskvårdsbidrag. Det säger en hel del om de positiva aspekterna som golfen faktiskt medför.