Sex personer som format svensk golf

svenska golflegendarer Liv Wollin Foto: Svenska Golfmuseet

Annika Sörenstam blev den första att väljas in i nyinstiftade Sveriges Golf Hall of Fame. Nu är det klart att ytterligare sex personer som betytt mycket för utveckling av svensk golf väljs in.

Sveriges Golf Hall of Fame är golfsveriges högsta utmärkelse instiftat 2022 av Svenska Golfförbundet. Annika Sörenstam, 51, var den första att väljas in, nu får hon sällskap av ytterligare sex personer som på ett eller annat sätt betytt mycket för svensk golf. Namnen det handlar om är Viktor H Setterberg, Erik Runfelt, Liselotte Neumann, Henrik Stenson, Liv Wollin och Sven Tumba.

Svenska golfens fader

Viktor H Setterberg anses vara den som fick fart på golfen i Sverige. Han var med och bildade Sveriges äldsta golfklubb och var dessutom energikällan i golfförbundet som bildades 1904.

Erik Runfelt var den svenska golfens stora dominant i början av 1900-talet. Han tillhörde amatöreliten under tre hela decennier, vann 22 SM-finaler och representerade Sverige i 13 landskamper. Han var dessutom chefredaktör för Svensk Golf från starten 1946 och var ledamot för Svenska Golfförbund från 1943.

Sveriges första världsstjärna

Liselotte Neumann var den svenska golfare som verkligen slog igenom i världen. 1988 vann hon majortävlingen US Women’s Open med var som då var lägsta resultatet någonsin. 1994 var hon rankad som tvåa i världen och totalt vann hon 25 professionella tävlingar.

Henrik Stenson är den svenske herrgolfare som nått störst framgångar genom tiderna. 2016 blev han förste svenske herrgolfare att vinna en major när han vann The Open Championship. Samma år tog han också silver på OS i Rio. 46-åringen är idag aktuell som kapten för Europas lag i Ryder Cup.

Damgolfens dominant

Liv Wollin dominerade inom den svenska damgolfen från 1960-talet och drygt 20 år framåt. Hon blev första svenska som konkurrerade internationellt och vann flera gånger i olika Europatävlingar. Efter karriären har hon varit en framstående ledare inom det Svenska Golfförbundet.

Sven Tumba var en multiidrottare och en bolltalang utan dess like. Han skördade stora framgångar både på ishockeyrinken och fotbollsplan. Efter den aktiva karriären kom Tumba att spela en viktig roll inom golfen. Han gjorde golfen populär för allmänheten under 1900-talets sista decennier och byggde golfbanor samt drev golfskolor. Han anordnade också många stora tävlingar där världeliten bjöds in.

Sveriges Golf Hall of Fame öppnades officiellt i samband med att Svenska Golfmuseet på Landskrona Golfklubb återinvigdes på Sveriges nationaldag, 6 juni.

Mer från Nyheter