Rekordår! Så många svenskar spelar golf

golfstatistik medlemmar

Golfen fortsätter att blomstra i Sverige. Pandemiåret 2020 tog golfens popularitet till nya höjder och året som gått har fortsatt på samma inslagna väg.

Golfåret 2020 var ett riktigt rekordår. För första gången någonsin spelades det över elva miljoner golfronder i Sverige. Detta var en markant ökning från 2019 med nästan tre miljoner ronder. Nu kommer färska siffror från Svenska Golfförbundet att det stora intresset för golf i Sverige håller i sig. 

555 334 medlemskap

Under 2021 noterades den högsta medlemssiffran genom tiderna. 555 334 medlemskap är 1 041 fler än den tidigare toppnoteringen från 2004 och det är en ökning med hela 15 procent jämfört med 2019.

– Intresset för att spela golf är enormt och det håller i sig. Pandemin har självfallet varit bidragande genom att frigöra tid för en idrottsaktivitet i naturen där vi kan spela och umgås i alla åldrar och under smittsäkra former, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet i ett pressmeddelande.

Rekordmånga har stannat kvar i golfen

Siffrorna visar också att det är rekordmånga som har stannat kvar inom golfen. Många började spela golf i fjol när pandemin tog fart och hela 89 procent av medlemmarna från 2020 valde att fortsätta spela golf i år vilket är väldigt glädjande siffror. Man kan också se en stor ökning bland juniorer och unga vuxna. Antalet juniorer har ökat med hela 48 procent under de två senaste åren vilket bådar gott inför framtiden.

– Det viktigaste för Golfsverige nu är att hålla i och jobba hårt med att få de nya medlemmarna att trivas på klubben. Många är helt nya i golfen, men majoriteten är återvändare med handicap och krav på att få spela. Konkurrensen om speltiderna blir fortsatt stor 2022. Många barn och ungdomar ställer än högre krav på organiserad verksamhet om vi vill behålla dem i golfen, säger Gunnar Håkansson.

Mer från Nyheter