Här är golfens historia i Sverige

golf historia

Golfen är omåttligt populär i Sverige och de senaste åren har det spelats mer golf i landet än någonsin. Men så har det inte alltid varit.

Sveriges första golfbana

År 1888 skapades den allra första svenska golfbanan. Bröderna Robert och Edvard Sager hade tillbringat mycket tid i England och anlade en 6-håls golfbana på Ryfors Bruk i den sydöstra delen av Västergötland.

Sex år senare anlade Viktor Setterberg en 9-hålsbana på Hisingen. Vid den här tiden hade många förmögna göteborgare sina lantställen här och tillbringade mycket tid på den nyanlagda golfbanan.

Sveriges första golfklubb bildas

Samme Setterberg anlägger 1901 en 9-hålsbana vid Sandvik utanför Göteborg. Året därpå är han med och bildar en golfsektion inom Göteborgs Idrottsförbund. Några år senare byter den namn till Göteborg Golf Klubb och därmed var den första svenska golfklubben bildad. Klubben anlägger sin första bana i Hovås år 1904. Samma år bildas också Svenska Golfförbundet där Tor Törnsten utsågs till ordförande.

Åren därpå spred sig golfen runtom i Sverige och det bildades annat klubbar i Stockholm, Karlskrona och Falsterbo. Förbundets fyra klubbar hade då tillsammans bara runt 150 medlemmar.

Stiltje i Golfsverige

Det blev dock ingen riktig golfboom i Sverige efter bildandet av de första klubbarna. År 1924 fanns det fortfarande bara fyra golfklubbar efter att Karlskrona GK lagt ner och att Helsingborg hade fått sin första klubb. 

Golf var på den här tiden en väldigt dyr sport men ju mer åren gick, desto mer ökade antalet golfklubbar och medlemmar i Sverige. År 1950 fanns det 33 golfklubbar som var anslutna till Golfförbundet och totalt fanns det runt 5500 medlemmar.

Den stora golfboomen

Under efterkrigstiden hade sporten brett ut sig över hela Sverige och mellan år 1950- och 1970 bildades 77 nya golfklubbar. Men den riktigt stora golfboomen i Sverige kom på 1980- och 1990-talet. 

En popularisering av golfen, det ekonomiska välståndet och större medial uppmärksamhet bidrog kraftigt till det ökade intresset för golfen i Sverige. Sven Tumbas involvering i golfen bidrog till att det skrevs om golf i tidningar och att det numera ansågs vara en folksport. Vid millennieskiftet fanns det nästan golfklubbar överallt i Sverige. 396 klubbar och totalt 475 455 medlemmar svingade loss på de svenska banorna.

Rekordår under pandemin

Under 2000-talet har det stora intresset för golf hållit i sig i Sverige. De senaste åren har golfens popularitet nått nya höjder och under 2021 noterades den högsta medlemssiffran genom tiderna. 555 334 medlemskap var 1 041 fler än den tidigare toppnoteringen från 2004.

Källa: Svenska Golfmuseet