Det här är världens mest prestigefyllda golftävlingar

kända golftävlingar

Det spelas mängder med golfturneringar världen över varje år. Men det finns vissa tävlingar som är lite mer ärofyllda än andra.

Majortävlingar kallas de största, bästa och mest prestigefyllda golftävlingarna i världen. I dessa tävlingar står lite mer på spel än vanligt. Dels är det få förunnat att vinna en major och dessutom är prischecken betydligt större än vanligt. Utöver majortävlingarna finns det dessutom en lagtävling som slår högt: Ryder Cup

Majortävlingar på herrsidan

På herrsidan finns det totalt fyra majortävlingar som spelas varje år.

The Open Championship eller British Open som den också kallas är den äldsta majortävlingen. Tävlingen hålls i England eller Skottland och gick för första gången av stapeln år 1860 på Prestwick Golf Club. Henrik Stenson är enda svensk som har vunnit The Open på herrsidan när han vann 2016.

Övriga majortävlingar som spelas årligen är PGA Championship, US Open och The Masters. Alla dessa anordnas varje år i USA. PGA Championship och US Open spelas på olika banor i USA varje år. Det som är speciellt med The Masters är att den alltid spelas på Augusta National Golf Club. Den som har vunnit flest majors genom tiderna är legendaren Jack Nicklas som vunnit hela 18 gånger.

Ryder Cup

En annan höjdpunkt på herrsidan som spelas vartannat år är lagtävlingen Ryder Cup. Detta är en lagtävling där de bästa europeiska golfarna ställs mot de bästa amerikanska spelarna. Ryder Cup är en otroligt prestigefylld tävling där både heder och ära står på spel.

Majortävlingar på damsidan

På damsidan finns det också flera prestigefyllda majors. Tre av dessa spelas på amerikansk mark: Kraft Nabisco Championship, U.S. Women’s Open och LPGA Championship. På europeisk mark spelas Ricohs Women’s British Open och Evian Championship. Annika Sörenstam är en av spelarna som vunnit flest majors genom tiderna. Under sin karriär vann hon hela tio majors, fyra färre än Patty Berg som har rekordet på 14.

Solheim Cup

Likt herrarna har damerna en lagtävling där Europa ställs mot USA. Solheim Cup spel vartannat år och avgörs varannan gång i USA och varannan gång i Europa. Tävlingen har flera gånger anordnats i Sverige på bland annat Halmstad GK och Barsebäck GCC.