Annika Sörenstam får Golfsveriges högsta utmärkelse

Annika Sörenstam golf foto: CC BY-SA Keith Allison

Annika Sörenstam är Sveriges mest framgångsrika golfare genom tiderna. För sina framgångar och insatser för svensk golf belönas hon nu av Svenska Golfförbundet.

I början av oktober 2003 skrev Annika Sörenstam in sig i golfvärldens historieböcker när hon valdes in i World Golf Hall of Fame. Hon är än idag den enda svenska golfaren som finns med bland den exklusiva skaran. 

Nu, nästan 20 år senare, får 51-åringen också äran att bli det första namnet som skrivs in i den svenska motsvarigheten. Sveriges Golf Hall of Fame är golfsveriges högsta utmärkelse, instiftat 2022 av det Svenska Golfförbundet.

”Med sina 72 segrar på LPGA-touren varav tio majors, flertalet Solheim Cup-framträdanden och sitt stora engagemang i golfen efter sin aktiva tävlingskarriär är hon ett självklart inval i Sveriges Golf Hall of Fame”, lyder Golfförbundets motivering för Annika Sörenstam.

“Definitivt en ära”

Sörenstam var den internationella damgolfens stora dominant under slutet av 90-talet till slutet av 00-talet. Hon slog igenom med dunder och brak när hon vann US Women’s Open två år i rad 1995 och 1996. Totalt blev det 72 segrar på LPGA-touren och hon räknas som en av damgolfens allra främsta genom tiderna. Sörenstam själv var stolt över att bli invald i Sveriges Golf Hall of Fame.

– Det är definitivt en ära. Det är i Sverige som allt började. Från att som liten juniortjej stå och slå hinkar på Bro-Bålsta Golfklubb och sedan börja representera Sverige i landslaget. Det här betyder mycket för mig och den här utmärkelsen värmer, säger Annika Sörenstam enligt Svensk Golf.

Sju personer väljs in

Totalt kommer sju personer att väljas in i Sveriges Golf Hall of Fame under maj månad där Annika Sörenstam alltså var först ut. De personer som väljs ut är de som betytt allra mest för den svenska golfens utveckling. Framöver kommer tre personer om året kunna bli invalda i den svenska golfens finrum

Officiellt öppnar Sveriges Hall of Fame i samband med att Svenska Golfmuseet på Landskrona Golfklubb återinvigs på Sveriges nationaldag 6 juni, 2022.