Så jobbar en caddie – proffsets bästa vän

caddie

Caddien är en golfares bästa vän ute på banan. Men, vad gör egentligen en caddie?

Golf är i de flesta fall en individuell sport där man tävlar enskilt mot andra. Men det går också att hävda att det är en lagsport, i alla fall när det kommer till proffsgolfen. Där har nämligen proffsen med sig en typ av stöttepelare i form av en caddie.

Caddiens roll

Kortfattat kan man säga att caddien är som en lagkamrat eller tränare till golfaren. Caddien har en rad områden som han eller hon är ansvarig för under tävling. Här är några exempel på vad en caddie gör:

  • Tar hand om utrustningen. En caddie bär bagen och ser till så att spelarens klubbor och utrustning håller bra skick. Till exempel torkar caddien av klubborna, levererar peggar och annat.
  • Ger information och tips. På tävlingar ser man ofta caddien och spelaren diskutera inför olika slag. Caddien ger då ofta tips och information inför kommande slag. Det kan handla om hur långt det är kvar till flaggan, vilken typ av klubba som passar bäst eller var på greenen det är bäst att landa.
  • Fixa till banan efter slag. Slår spelaren ett bunkerslag brukar caddien kratta efter spelaren och behövs det laga ett nedslagsmärke ser caddien till att laga det. Caddien hjälper helt enkelt till att det blir snyggt på banan efter slaget.

Hur mycket tjänar en caddie?

Även om det skiljer sig från fall till fall, så finns det ändå någon form av fingervisning av hur mycket en caddie tjänar.

Som caddie på PGA-touren har man i regel runt 1500-3000 dollar per turnering. Men det stannar inte där. Dessutom får caddien procent av vinstpengarna från turneringen. Vid klarad kvalgräns får caddien runt fem procent, vid topp-10 runt sju procent och vid seger runt tio procent.

Går det bra för golfaren blir det därför också en rejäl lönecheck för caddien. Till exempel drog proffset Jon Rahm in runt 35 miljoner kronor när han vann Masters 2023. Då fick caddien Adam Hayes tio procent av den summan, runt 3,5 miljoner kronor.