Så funkar vett och etikett på golfbanan

Golf vett och etikett

För att få en positiv spelupplevelse på golfbanan är det viktigt att visa hänsyn mot medspelare, bana och natur. Men hur ska man egentligen uppföra sig på banan?

Golf är en fantastiskt rolig sport och ett perfekt sätt att få motion och träning. Det är också ett utmärkt tillfälle att tillbringa tid med vänner samtidigt som golfen också gör det enkelt för spelare att stifta nya bekantskaper. Men för att golfrundan ska bli trevlig är det viktigt att man visar hänsyn mot medspelare, banan och naturen.

 Respekt är ett ledord. Det är viktigt att ta hänsyn till vad just de behöver. Någon kanske inte bryr sig om du står bakom dem när de slår ut och andra kanske gör det. Just att man har lite koll på hur medspelarna vill ha det är viktigt, säger Ingela Tisén, golftränare.

Behöver inte alltid vara knäpptyst

Det kan vara smart att försöka vara tyst när medspelarna ska slå. Men det är inte en självklarhet, faktum är att det finns de som föredrar om det är lite ljud i bakgrunden.

– Det finns egentligen ingenting som säger att alla vill att det ska vara knäpptyst. Vissa vill ha det tyst och andra gillar när det pratas lite. Min första tränare lärde mig att koppla bort oljud så jag är helt oberörd av det. Medans vissa blir störda när det prasslar i en ficka liksom, säger Ingela och fortsätter:

– Så han gjorde något väldigt bra, han lärde oss juniorer att bara gå in i vår egen bubbla. Det som hände utanför det påverkade inte oss. Men det är viktigt att man kollar av hur medspelarna vill ha det.

Gå inte i puttlinjen

I överlag är det viktigt att man håller ett visst avstånd och gärna står lite på sidan när medspelaren ska slå. Och uppe på green ses det som kutym att undvika att gå i någons puttlinje.

– Man ska inte stå i spellinjen bakom någon oavsett om det är på tee, fairway eller green. Utan man ska stå lite på sidan istället. Sedan är en viktig grej att man inte ska gå i någons puttlinje. Även om det kanske inte händer något så ska man inte gå i någons puttlinje, säger Ingela.

Mer från Nybörjare