Så funkar Scramble – golfens roligaste spelform (enligt oss)

scramble golf

Scramble är en av de roligaste spelformerna inom golfen. Här är allt du behöver veta!

Det finns många roliga spelformer inom golfen. En av favoriterna, som passar såväl elitspelare som amatörer, är scramble. Det är också en utmärkt chans för nybörjare att prova på att tävla innan de är redo att ge sig ut på banan och tävla på egen hand.

Scramble – detta är reglerna

Scramble är en form av lagtävling där man kan vara två, tre eller fyra personer. Alla spelare slår ut från tee och därefter väljer man ut den bollen man i laget tycker ligger bäst till. Bollen man väljer ut markerar man och därefter placerar spelarna i valfri ordning sina egna bollar inom 15 centimeter från markeringen. Viktigt att man dock inte placerar bollen närmare hål än markeringen. 

Därefter slår varje spelare nästa slag och sedan upprepar man proceduren. Man väljer återigen ut den bästa bollen och sätter upp markering. Kort och gott kan man säga att man har fyra “chanser” per slag. Det gör att det finns goda möjligheter att spela lite taktiskt och det brukar också kunna bli ganska bra resultat i slutändan. 

Så gör du med handicap

Det som är extra roligt med tävlingen är att nybörjare och rutinerade spelare kan tävla tillsammans på lika villkor. Man spelar ofta utan handicap men det finns också tävlingar där handicapet spelar roll. Är man två spelare i laget brukar spelhandicapet vara på runt 25 procent av spelarnas sammanlagda spelhandicap. Är man tre spelare brukar det ligga på runt 15 procent och vid fyra spelare 10 procent.

Texas Scramble

Det finns också flera andra varianter av scramble, en av dem är Texas Scramble. Den går till på ungefär samma sätt som vanlig scramble men med en liten twist. Alla spelare i laget slår ut och sedan väljs den bästa bollen fram tills det att bollen är i hål. Reglerna på Texas Scramble är dock att alla spelare i laget måste bidra med ett förutbestämt antal utslag. Är man fyra i laget måste alla spelare ha stått för minst fyra utslag.