Därför är fotarbetet så viktigt i golf

golf fotarbete

Det är lätt att tro att kraften i en golfsving kommer från armarna och överkroppen. Men, det är faktiskt fel. Kraften i en golfsving kommer från fotarbetet och underkroppen. Därför är det otroligt viktigt att tänka på fotarbetet när du är ute på golfbanan.

När man spelar golf så ligger det självklart i sakens natur att vi vill att bollen ska hamna rätt och att den helt enkelt ska hamna där man tänkt från början. Ett vanligt misstag man då gör är att man vill styra själva klubban för att lyckas med slaget. Man håller hårt i den och arbetar för mycket med händer och armar för att klubban ska komma rätt till bollen. Risken är då att man helt glömmer av fötterna och fotarbetet. För det är faktiskt därifrån den verkliga kraften kommer i en golfsving.

Utgå från att kraften kommer underifrån

När man kastar en boll kommer kraften underifrån. Alla kaströrelser byggs underifrån och upp. Detsamma gäller för en golfsving. För att arbeta på fotarbetet finns det en övning som är väldigt bra att göra. Den är väldigt enkel, men samtidigt väldigt svår. Övningen är väldigt fostrande, eller implicit som man kan kalla det. Man känner själv om man gör rätt och man känner själv när man gör fel.

Börja med att ställa dig jämfota och håll klubban i en hand. Svinga bakåt sakta och när klubban är på väg bakåt så kliver du fram ett steg och svingar. Svinga bakåt, kliv framåt och svinga. 

När du gjort detta med en hand och känner att du börjar få in rytmen kan du testa med två händer. Gör samma procedur som med en hand tills du känner att du får in rytmen ordentligt. När du känner igen rörelsen och det känns bekvämt kan du testa med boll. 

Svingen överlappar 

Det är lätt att tro att man har en baksving och en nedsving men det är ett missförstånd. Själva svingen överlappar så när klubban är på väg bakåt börjar nedsvingen framåt. Detta lär du dig att känna i den här övningen. När du känner att du har balansen och sekvensen känns som ett, då har du gjort rätt. 

Den här övningen kan vara svår. Du kan missa bollen men det spelar egentligen ingen roll för det är otroligt bra träning för balansen. Och balans inom golfen är otroligt viktigt. Det kan vara svårt men du kommer känna otroligt stor skillnad när det väl blir rätt.