Niclas köpte semesterboende med familjen i golfparadiset Marbella

Annonssamarbete

I somras hittade Niclas Björnsson drömlägenheten i Marbella när familjen åkte ner och träffade Bjurfors säljare Patrik Jägmo. Nu har de fått nycklarna.
– Vi har prickat in precis det vi vill ha, berättar han.

Annonssamarbete

Niclas Björnsson. Foto: Privat

Niclas Björnsson jobbar som golfinstruktör på Sollentuna Golfklubb och har spelat golf hela sitt liv. Han berättar att familjen länge drömt om att ha en semesterbostad på den spanska solkusten och i somras tog de kontakt med Patrik Jägmo som jobbar som säljare på Bjurfors i Marbella. Och det blev inte Marbella av en slump. Niclas berättar att han spenderat mycket tid i Marbella genom åren och spelat mycket golf där också såklart.

– Patrik valde ut fem objekt i ett område som var intressant för oss och på bara en vecka hittade vi vår lägenhet, berättar Niclas som nu i dagarna fyller 50 år.

Så fungerar bostadsköp i Marbella

Bjurfors säljare Patrik Jägmo bor i Estepona i Andalusien i södra Spanien. Han tycker att Estepona är en genuin stad och bara 15 minuter bort ligger hamnen Puerto Banús. Han beskriver Marbella som ett av Europas mest golfbanetäta områden med ungefär 60 golfbanor.

Patrik redogör för skillnader mellan spanska och svenska bostadsköp. I Spanien är mycket tvärtom och särskilt när det kommer till det faktiska köpet.

– I Sverige börjar man med ett frånpris och sedan blir det budgivning uppåt. I Spanien däremot så börjar man på ett pris som säljaren tycker att bostaden är värd och därefter tar vi fram ett marknadsvärde. Budgivningen sker då neråt och man slutar på en nivå där kund och säljare är nöjda.

Klicka här för att läsa mer om hur det fungerar att köpa bostad i Spanien

Bjurfors Marbella Ref 522. Foto: Bjurfors
Patrik Jägmo jobbar som säljare på Bjurfors i Marbella. Foto: Bjurfors

Låna helst på svensk bank

I Spanien kan man låna 50 – 70 procent av bostadens marknadsvärde på spansk bank i euro och man kan också välja ett kombinerat lån där man delar upp lånet på spansk och svensk bank.

– Det är generellt billigare att låna i Sverige. Har du utrymme att belåna din bostad i Sverige så ska du göra det. Jag brukar säga låna i Sverige i första hand, välj kombinerat lån i andra hand och ett spanskt lån i tredje hand, säger Patrik.

En del som köper bostad i Marbella hyr ut den de delar av året de själva inte är där för att på så vis kunna betala av lånet snabbare.

– Då söker man uthyrningslicens som en självdeklaration som man fyller i och skickar in. Vi kan också rekommendera advokat som hjälper till med spanska lagar och regler, förklarar Patrik. Snittkunden som köper boende i Marbella är i 40–45 årsåldern, ibland med tonårsbarn och har ungefär 15–20 år kvar till pensionen.

Läs mer om kostnadsfri rådgivning här

Niclas hittade det perfekta boendet

Patrik berättar att han alltid börjar med att skapa sig en bild av vad kunden är ute efter och vill bo någonstans. Efter avslutad affär är det också viktigt att ha en fortsatt dialog med kunden och finnas där om det behövs.

– Bostaden är ju där och du kan inreda den hur du vill, men köper du i fel område så går det inte att ändra på. Vissa vill ha havsutsikt, andra vill bo nära stranden och en del vill bo nära stadskärnan för att strosa runt på torgen sena kvällar.

Med Patrik och Bjurfors hjälp hittade Niclas det perfekta boendet.

– Vi har prickat in precis det vi vill ha. Vi var ute efter en lägenhet, längst upp med terrass och med havsutsikt. Vi har precis köpt lägenheten och fått nycklarna, berättar Niclas.

Den nya semesterbostaden kommer bli familjens fristad för vila och återhämtning. Niclas berättar att han kommer spela golf på El Paraíso och Atalaya där hans kompis driver träningsanläggningen. Han kommer förhoppningsvis kvala till Senior Europeantour i januari också och det ser han mycket fram emot.