Här är några av alla läckerheter på Irland — ”hantverket är fantastiskt”

Annonssamarbete
Öppna dina sinnen! Irland bjuder på ett kulinariskt äventyr med ostar, mustiga soppor, lokalproducerade råvaror och har en lång hantverksmässig bryggeritradition: ”Närheten till havet syns på tallriken”, säger Emer Mac Diarmada på Tourism Ireland.

På Irland handlar mat inte bara om smak. Det är mycket mer komplext än så. Det handlar minst lika mycket om kopplingen mellan plats och tallrik, om hela matupplevelsen, havet och om människorna bakom hantverket.

– Hantverket är fantastiskt och kockarna innovativa i en kreativ och modern restaurangkultur, säger Emer Mac Diarmada på Tourism Ireland.

Det finns bevarade hemligheter och recept i alla städer. Irland är stolta över sina lokala råvaror, traditionsenliga maträtter och hållbara livsmedelsproduktion.

– På Donegals västkust har vi familjen Gallaghers fylliga och färska ostron, karismatiske Gabriel Faherty i Inis Mór på ön Aran tillverkar prisbelönt getost och på det familjeägda godset Echlinville i Down ligger ett gårdsdestilleri där man sår, odlar, skördar och maltar själva innan det blir gin, whisky eller poitín, en traditionell irländsk destillerad spritsort som tillverkas av korn, majs eller potatis, berättar Emer.

Gabriel Faherty i Inis Mór tillverkar prisbelönt getost och erbjuder rundturer.
Med närheten till havet är musslor givetvis en läckerhet på Irland.

Matmarknader och guidade rundturer

Det är havet och de bördiga åkrarna på Irland som bäddar för fantastiska råvaror på bordet och välkomponerade maträtter.

– Närheten till havet syns på tallriken och jag vill också rekommendera att besöka matmarknader för att uppleva irländsk mat på nära håll, till exempel English Market i Cork, St George’s Market i Belfast eller Temple Bar Food Market i Dublin.

Håll utkik efter hantverksostar, irländskt gräsbetat nötkött, ostron, musslor, bokrökt irländsk lax, fish and chips, det traditionella sodabrödet och urgamla black pudding, mer känt som blodkorv. Det görs traditionellt på fläsklever, fläskfett, havre och olika kryddor.

Hembakat sodabröd från Tracey’s Farmhouse Kitchen.

– Om du vill lära dig mer om irländsk matkultur och matproduktionen så kan du boka upp dig på rundturer som leds av kunniga guider. De kan allt om de olika smakerna på ön! Är du intresserad av gin och gintillverkning skulle jag rekommendera Listoke Distillery & Gin School i Drogheda, avslutar Emer.

Här kan du läsa mer om golf i Irland.