Svenska Henrik Stenson får historiskt golfuppdrag

Henrik Stenson Ryder Cup

Henrik Stenson har blivit utsedd till att vara Europas kapten i Ryder Cup 2023. Därmed blir han historisk, som förste svensk någonsin få äran att leda det europeiska laget i den prestigefyllda tävlingen.

Förutom de fyra majortävlingarna är Ryder Cup den riktigt stora höjdpunkten inom proffsgolfen. Ryder Cup är en lagtävling där de bästa europeiska golfarna ställs mot de bästa amerikanska golfarna. Tävlingen spelas vartannat år och är otroligt prestigefylld där både heder och ära står på spel.

Tävlingen spelades för första gången 1927. Då ställdes Storbritannien mot USA. Men efter att USA dominerat under många år ändrades formatet. Först tilläts Irland att ingå i Storbritanniens år 1973, och kort därefter tilläts spelare från hela Europa att ställa upp mot USA.

“Jätteglad över att få vara kapten”

Förra veckan kom den historiska nyheten om att svenske Henrik Stenson blir kapten för Europas lag på tävlingen i Italien 2023. Han blir därmed förste svenske golfspelaren att vara kapten för Europa.

– Jag är jätteglad över att få vara kapten, det är en stor ära. Jag kommer göra allt i min makt och vända på varje sten för ta tillbaka Ryder Cup-trofén till europeiska händer, säger Stenson i ett uttalande.

Vunnit tävlingen tre gånger

Sedan 1979 har Europa vunnit Ryder Cup elva gånger, men det är USA som är regerande mästare. Henrik Stenson har tidigare vunnit tävlingen som spelare vid tre tillfällen, men nu får han alltså möjligheten att leda laget som kapten.

– När jag inledde min proffskarriär var det bortom min vildaste fantasi att jag en dag skulle följa legender som Seve (Ballesteros) och blir kapten för Europa i Ryder Cup. Men den här dagen bevisar att drömmar ibland blir sanna.

I fjol hölls tävlingen på amerikansk mark, vilket innebär att det nästa år spelas i Europa. Spelplats för tävlingen är italienska Marco Simone Golf & Country Club och tävlingen går av stapeln mellan den 25 september och den 1 oktober, 2023.