Tänk på det här om du vill göra hole in one (det är svårt)

Hole in one

Alla golfare drömmer om att någon gång göra en hole in one. Men hur stor är egentligen chansen att du lyckas med bedriften att få i bollen på ett slag?

Att göra en hole in one är något av det häftigaste man kan uppleva. Eller ja, det är vad jag hört i alla fall. Jag är nämligen fortfarande på jakt efter min första “HIO”, trots att jag har spelat golf under större delen av mitt liv. Men att jag inte lyckats göra en hole in one är egentligen inget konstigt, det är ju faktiskt väldigt få förunnat. Så hur stor är egentligen chansen att man lyckas göra en hole in one? Och hur ska man göra för att “öka” möjligheten? Det går vi igenom här nedan.

Normalgolfaren behöver spela i snitt 200 år

Oddsen på att ett proffs gör hole in one på proffstävlingar är ungefär en på 2 500 försök. För oss glada amatörer är chansen betydligt mindre. Enligt Svenska Golfförbundets HIO-databas görs det mellan 2 000 och 2 500 HIO:s varje år av svenska golfspelare. Normalgolfaren behöver spela i snitt 200 år för att hinna göra en hole in one, det säger ganska mycket om chanserna.

Statistik visar dock att om du spelar så mycket som runt 75 golfrundor om året tar det i snitt “bara” 30 år att lyckas med bedriften.

Torsdagar mest lyckosamma dagen

Vill du då öka dina chanser att göra en hole in one? Då ska du ge dig ut och spela på torsdagar. Det är nämligen den dagen då flest HIO:s görs, hela 18%. Statistiken visar också att 27% av alla hole in ones görs av spelare mellan 50 och 60 år. Det har också visat sig att det görs fler HIO:s på vissa svenska golfbanor. Spana in denna artikeln för att se vilka svenska banor det gjorts flest på de senaste åren.

Hole in one-klubben

Lyckas du med konststycket att göra en hole in one eller albatross (två slag på ett par 5-hål) har du alltså möjlighet att gå med i Hole In One-klubben. Prestationen kan vara utförd var som helst i världen men för att kunna bli medlem måste den vara godkänd enligt Svenska Golfförbundets aktuella Spel- och Tävlingshandboks definition på hole in one. 

Varje år anordnas en tävling för medlemmar där man har chans att bli årets HIO-segrare.

Vad är en hole in one-försäkring?

Förutom att åtnjuta evig ära och stolthet kan det ju vara trevligt att även tjäna en slant på sin hole in one. Det kostar ju trots allt en del att bjuda på champagne, som seden bjuder. Det här har förstås föräkringsbolagen snappat upp, och flera av dem erbjuder därför en så kallad hole in one-försäkring, ofta som en del i en mer omfattande golfförsäkring.

Folksams golfförsäkring innehåller t ex en hole in one-komponent som gör att du får 2 000 kronor om du skickar in ditt signerade scorekort. Samma gäller Dina Försäkringar, som dock bara betalar ut halva beloppet.

Hur många hole in one har Tiger Woods gjort?

Världens mest kända golfare har förstås gjort ett antal hole in one. 20 stycken, närmare bestämt – varav tre på PGA-touren. Slå det du! Häpnadsväckande nog gjorde han 19 av dem innan han fyllde 26, och ”bara” ett sen dess.