Så funkar banmarkeringarna i golf

Ute på golfbanan finns många olika markeringar utsatta. Men vad betyder egentligen de olika markeringarna och färgerna? Och vad gäller om din boll hamnar i ett visst område? Här är markeringarna du bör ha koll på när du spelar!

Vit pinne = Banans gräns

De vita markeringarna på ett golfhål anger banans gräns. Slår du bollen så den hamnar utanför markeringen är den ”out of bounds” och du får inte spela på den. Då måste du slå om slaget, med två slags plikt. Men, hela bollen måste vara ute. Är det så att en del av bollen är innanför markeringen får du spela vidare. Du får också stå med kroppen utanför markeringen och spela på en boll som ligger innanför. 

Gul pinne = Gult pliktområde

Den gula banmarkeringen anger gult pliktområde, vanligtvis vattenhinder. Det räcker med att en del av bollen är innanför markeringen för att vara i hindret. I många fall har inte bollen letat sig hela vägen ner i vattnet utan hänger kvar i kanten. Du får då spela på bollen om läget är okej. Känns det som att bollen ligger i ett omöjligt läge får du istället droppa bollen med ett slags plikt. Då droppar du bollen på den förlängda flagglinjen mellan hålet och punkten där bollen skar pliktområdets gräns.

Röd pinne = Rött pliktområde

Vad är egentligen skillnaden på röd och gul markering? Den röda markeringen anger vanligtvis också ett vattenhinder. Här gäller samma regler som för gul markering, med skillnaden att du här får droppa bollen inom två klubblängder från den punkt där bollen skar pliktområdets gräns, så länge det inte är närmare hål.

Blå pinne = Onormalt banförhållande

Den blåa pinnen betyder onormalt banförhållande. Är det till exempel ett område på banan som tagit mycket skada så kan du stöta på dessa pinnar. Hamnar du här får droppa utan pliktslag.

Lästips: Du hittar fler detaljer och definitioner här, och här.

Mer från Nyheter