Golfregler 2023: Så funkar banmarkeringarna

Ute på golfbanan finns många olika markeringar utsatta. Men vad betyder egentligen de olika markeringarna och färgerna? Och vad gäller om din boll hamnar i ett visst område? Här är markeringarna du bör ha koll på när du spelar!

Vit pinne = Banans gräns

De vita markeringarna på ett golfhål anger banans gräns. Slår du bollen så den hamnar utanför markeringen är den ”out of bounds” och du får inte spela på den. Då måste du slå om slaget, med två slags plikt. Men, hela bollen måste vara ute. Är det så att en del av bollen är innanför markeringen får du spela vidare. Du får också stå med kroppen utanför markeringen och spela på en boll som ligger innanför. 

Gul pinne = Gult pliktområde

Den gula banmarkeringen anger gult pliktområde, vanligtvis vattenhinder. Det räcker med att en del av bollen är innanför markeringen för att vara i hindret. I många fall har inte bollen letat sig hela vägen ner i vattnet utan hänger kvar i kanten. Du får då spela på bollen om läget är okej. Känns det som att bollen ligger i ett omöjligt läge får du istället droppa bollen med ett slags plikt. Då droppar du bollen på den förlängda flagglinjen mellan hålet och punkten där bollen skar pliktområdets gräns.

Röd pinne = Rött pliktområde

Vad är egentligen skillnaden på röd och gul markering? Den röda markeringen anger vanligtvis också ett vattenhinder. Här gäller samma regler som för gul markering, med skillnaden att du här får droppa bollen inom två klubblängder från den punkt där bollen skar pliktområdets gräns, så länge det inte är närmare hål.

Blå pinne = Onormalt banförhållande

Den blåa pinnen betyder onormalt banförhållande. Är det till exempel ett område på banan som tagit mycket skada så kan du stöta på dessa pinnar. Hamnar du här får droppa utan pliktslag.

Lästips: Du hittar fler detaljer och definitioner här, och här.

Fyra regeländringar inför golfsäsongen 2023

Den svenska regelboken uppdateras årligen för att vara så aktuell som möjligt. Inför 2023 har en hel del nya regler tillkommit. Här är några av dem.

regler golf

Tillåtet att ersätta en skadad klubba

Maximalt får man ha 14 klubbor i bagen med sig ut på en golfrunda. Det är dock inte nödvändigt att ha så många klubbor utan man klarar sig till en början på ett färre antal. 

Tidigare har det inte varit tillåtet att ersätta en skadad klubba under ronden. Men till i år får du byta ut en skadad klubba om du vill. Detta blir så klart mest aktuellt vid tävlingar. Undantaget är om du skadar klubban i ett vredesutbrott. Då får du spela vidare med den skadade klubban, men inte laga eller byta ut den. Så se till att hålla humöret i schack ute på banan.

Du behöver inte skriva ditt handicap på scorekortet

Nu får tiden för många spelare sin score via olika digitala appar på mobilen. Men ska du tävla krävs det fysiska scorekort. Nytt för i år är att du som spelare i en slagspelstävling inte längre behöver ange ditt handicap på scorekortet. Du har dock fortfarande ansvar för att fylla i resultatet på varje hål och se till att allt är korrekt.

Ett slags plikt för spel på felaktigt inbytt boll

Ibland kan man behöva återplacera sin boll om den till exempel ligger i ett ospelbart läge. Är man tvungen till detta krävs det att man använder den ursprungliga bollen. Det är alltså inte tillåtet att byta in en annan boll. Skulle detta hända resulterade detta tidigare i två slags plikt. Men till i år är detta sänkt till ett slags plikt.

Paragolfare inkluderade i ordinarie regelboken

Golfen i Sverige strävar ständigt efter att bli mer inkluderande. Det ska helt enkelt vara en sport för alla. Därför har en ny regel införts i regelboken inför 2023. Regeln innebär kort och gott att paragolfare får spela på lika villkor som spelare utan funktionsnedsättning. I praktiken innebär det att de får spela i samma tävlingar och hamna på samma resultatlistor.