KRÖNIKA. Golflivets Joakim Sabel tittar närmare på fenomenet Ludvig Åberg. Var kom han ifrån, och varför är han så bra?
Jag har följt golf på högsta nivå i 45 år, varit touring pro och tränare. Vad krävs för att lyckas på högsta nivå inom proffsgolfen? Flera saker är avgörande: fysisk förmåga, god teknik, viljan att lära och att ständigt sträva efter att bli bäst, ett starkt psyke, samt solid ekonomisk uppbackning.
Grunden läggs hemma. Om klubben har en bra tränare och dedikerade juniorer blir framstegen enklare. Ibland räcker det med några skickliga spelare och en pro som kan förmedla grunderna effektivt.
I Sverige finns ett utmärkt system med golfgymnasium och en serie juniortävlingar som leder spelare ända till landslaget. Ludvig Åberg är en produkt av detta system.
Många svenska spelare tar steget till USA tack vare scholarships. Hundratals svenskar, både tjejer och killar, är en del av golflag på amerikanska college. Genom åren har tusentals unga svenska golfare försökt nå framgång i USA på detta sätt.
Ludvig Åberg är den främsta bland dessa. Han var den bästa spelaren under sin tid på Texas Tech och rankades som nummer ett bland alla amatörer i världen när han avslutade sin collegekarriär. Han var även den första någonsin som direkt erhöll ett tourkort till PGA-touren.
När det allvarliga börjar, visar det sig ofta svårt att övergå från skoltävlingar till professionellt spel, men inte för Ludvig.
Han har en skicklig svingtränare, Hans Larsson, som han arbetat med sedan första dagen på golfgymnasiet. Ludvig har även en framstående mentor i Peter Hansson, som spelat i landslaget, på Europatouren och PGA-touren, och även deltagit i Ryder Cup. Dessutom har Ludvig en engagerad caddie som hjälpt honom från starten av hans professionella karriär.
Som proffs började Ludvig starkt. Han klarade kvalen med bravur och placerade sig konsekvent i övre halvan av fältet. Redan första året var han stabil kring 25:e plats i sina tävlingar. Han deltog i totalt 18 tävlingar 2023, vann Ryder Cup, missade bara ett kval och tog sina första segrar på både Europatouren och PGA-touren.
2024 innebar endast en förändring för Ludvig: en mer rutinerad caddie. Efter ett inledande trögt spel har han legat i toppen i sju raka tävlingar.
Nyligen kom han tvåa i sin första majortävling, Masters, ett av golfens mest legendariska mästerskap som spelas årligen på Augusta National i Georgia. Snart väntar PGA Championship på Valhalla i Kentucky, följt av US Open på Pinehurst No 2 i North Carolina, och därefter The Open på Royal Troon i Skottland.
Efter The Open är det dags för OS i Paris på Le National GC och sedan FedEx-slutspelet i augusti/september. Det blir många spännande tävlingar där vi kan följa vår nya stjärna.
Personligen hade jag nöjet att se Ludvig på plats i Ryder Cup i Rom, där han imponerande nog bidrog till Europas seger och tillsammans med Victor Hovland besegrade världsettan Scottie Scheffler och Brooks Koepka.
Senare såg jag honom spela i Las Vegas på PGA Tour där han under de sista 14 hålen gick 9 under par.
Just nu är det få golfare i världen som slår bättre slag eller spelar mer stabilt än Ludvig, kanske med Scottie Scheffler som enda konkurrent.
Varför är Ludvig då så bra? Perfekt teknik, snabb klubbhastighet, ett starkt team bakom sig, och naturligtvis, ett stort kontrakt med Adidas som säkrat hans ekonomiska oberoende, vilket är en enorm tillgång i golfvärlden.
Men hemligheten till Ludvigs framgång är ändå något helt annat. En nära vän till familjen, Markus Andersson, som är pro på en klubb i Stockholm, berättade att han började spela golf med Ludvigs pappa i Eslöv för många år sedan. När jag frågade om Ludvigs far beskrev Markus honom som en lugn och glad person, som han aldrig sett arg under de 25 år de känt varandra.
När jag frågade om Ludvig, svarade Markus, ”Precis som sin far!” Det är här vi finner hemligheten: En lugn och glad skåning! I golf, där de största utmaningarna ofta är mentala, är det hans inre lugn och positivitet som gör skillnaden.
Det är inte bara Ludvigs tekniska färdigheter eller hans fysiska kondition som placerar honom i toppen, utan hans förmåga att förbli lugn under tryck och att alltid behålla ett glatt sinne. Det är i huvudet, i dessa mentala strider, som Ludvig utmärker sig och verkligen avgör utfallet på tävlingarna.
Om Joakim Sabel
Joakim Sabel är rådgivare och krönikör på Golflivet. Han har en gedigen bakgrund som golfpro och entreprenör i golfbranschen, där han har byggt och drivit ett stort antal golfbanor och har koll på det mesta i golfens härliga värld. Idag är han bland annat delägare i Sparren GK i Uppland.