Många nya spelare hittar till sporten. Men hur går man egentligen till väga för att börja spela golf? Här får du en massa tips.
De senaste åren har golfen i Sverige fått ett rejält uppsving och mängder med nya spelare har hittat till golfen. I fjol noterades den högsta medlemssiffran genom tiderna. 555 334 medlemskap är 1 041 fler än den tidigare toppnoteringen från 2004 och det är en ökning med hela 15 procent jämfört med 2019.
Är du intresserad av att börja spela golf men inte riktigt har koll på hur du göra? Så här går du till väga!
Skaffa grönt kort
För att få spela golf på merparten av golfbanorna i Sverige så krävs det att man har ett grönt kort. Det gröna kortet ses som ett bevis på att du har koll på reglerna och spelet. Man kan jämföra det gröna kortet lite som ett körkort.
Men hur får man då grönt kort? Jo, genom att lära sig spelet och den grundläggande teorin. Detta kan man göra på sin lokala golfklubb där man får hjälp av en PGA-utbildad tränare eller golfpro. Golfklubbar runtom i Sverige anordnar speciella kurser vilket passar utmärkt om man vill börja tillsammans med en vän eller familjemedlem.
Spelprov krävs för att få börja spela golf
För att i slutändan få sitt gröna kort krävs det att man klarar ett så kallat spelprov. Då spelar man nio hål golf och måste klara av det på ett visst antal slag. Spelprovet görs efter godkänd teori. Antalet slag som ger godkänt på spelprovet varierar beroende på vilken bana och utslagsplats du väljer.
Spelprovet måste också spelas tillsammans med en så kallad godkänd markör. En godkänd markör är en person som har ett Golf-ID och handicap sedan tidigare. Detta kan till exempel vara en vän eller partner.
När du har klarat detta och teorin hjälper klubben dig sedan att aktivera ditt gröna kort och efter detta kan du spela hur mycket du vill ute på banan.
Låna klubbor
Många tänker kanske att det är väldigt dyrt att börja spela golf, men så behöver det inte alls vara. Till en början rekommenderas det att man lånar klubbor vilket man ofta kan göra ute på golfklubben. Som nybörjare räcker det ofta med 6-7 klubbor och när du sedan blir bättre och en mer van golfare kan du fylla på antalet klubbor i bagen.
Sju tips till nybörjaren för att lyckas på banan
Har du precis börjat spela golf? Då vet du att det är en hel del man måste tänka på ute på banan. Här är sju bra tips som hjälper dig att lyckas ute på banan.
Lär dig uppställningsgrunderna
Det sägs att man kan se om någon är en bra golfare redan innan de träffar bollen. De viktigaste grunderna som hållning, grepp och ställning är bra samtidigt som sakerna görs i rätt ordning. Har man en bra uppställningsrutin innan man slår ett slag är chansen helt enkelt större att slaget blir bra.
Förstå hur du får upp bollen i luften
En av de största utmaningarna för nybörjare är att konsekvent få bollen att flyga. Det som är viktigt att förstå är att du inte ska träffa bollen först, utan klubban ska i marken innan den träffar bollen. Lär du dig detta kommer du få slå bättre slag och konsekvent få upp bollen i luften.
Lär dig hur långt du slår med dina klubbor
Även som nybörjare är det viktigt att veta hur långt du egentligen slår. Skriv ner på ett litet papper hur långt du slår med respektive klubba för att förenkla valen ute på banan. Med detta enkla knepet ökar du chansen att komma rätt rent längdmässigt.
Ha en pålitlig klubba från fairway
Vissa klubbor känner man sig mer bekväm med än andra. Därför är det viktigt att hitta en klubba du känner dig säker med när du väl landat på fairway. Ett utmärkt val för en nybörjare kan till exempel vara en hybridklubba eller liknande.
Lär dig slå en grundläggande golfchip
Runt green kan man tjäna många slag, därför är det viktigt att man lär sig slå en grundläggande chip. Detta slaget kommer inte vara perfekt till en början, men hitta en klubba och typ av chip som du känner dig bekväm med så kommer du nå bättre resultat ute på banan.
Lär dig att riskminimera
Att veta hur man hanterar risker genom att välja rätt typ av slag kommer att hjälpa dig ute på banan. En smart ordning att tänka på runt green är:
- Putta när du kan.
- Chippa när du inte kan putta.
- Pitcha (längre och högre chip) när du måste.
Lär dig hur du slår ett grundläggande bunkerslag
Bunkerslagen är ett av de svåraste slagen för nybörjare. Men kan du behärska spelet i bunkern kommer du nå bättre resultat. Lägg några timmar i träningsbunkern eller ta hjälp av en tränare för att få koll på den här typen av slag.