Det här är femte generationens familjemusteri – ett av landets största

Äppelmust
Annonssamarbete

Året var 1888 och Henric Åkesson planterade det första äppelträdet i Kivik på Österlen. På samma plats drivs i dag Kiviks Musteri av femte generationens äppelodlare och kunskapen om äpplen, cider och must fortsätter att gå i arv. 

På Skånes sydöstra kust ligger Österlen, ett naturskönt landskap med vita sandstränder längs kustremsan och djupa ädellövskogar. Den mineralrika jorden och sandiga myllan fick Henric Åkesson att plantera det första äppelträdet just här, för 135 år sedan. Det äppelträdet lade grunden för det som idag är Kiviks Musteri. 

Äpplen förädlas till must 

År 1935 kommer Henrics son Ivar på att man kan förädla äppelskörden till äppelmust och man låter bygga ett musteri. Familjeföretaget, som vid den här tiden drivs av andra generationens äppelodlare, gjorde till en början allt arbete för hand och pressade äpplen med handdriven kvarn.
  När Ivars son Ingvar 15 år senare tar över företaget köper han mer mark för att utöka äppelodlingarna. Samtidigt börjar familjeföretaget, nu i tredje generationen, använda moderna maskiner för att kunna pressa äpplen i större omfattning än tidigare.

Äppelodlingen mångdubblas

Cidertillverkningen kommer i gång år 1969 och familjeföretaget går från småskaligt till ett modernt, stort industriföretag. 

– Nu tar det fart och mot 1980-talets slut öppnar Gunnel Åkesson, från tredje generationens äppelodlare, en musteributik som ett led i att Kiviks Musteri blir ett växande besöksmål. 1996 grundas Äpplets hus där besökare kan lära sig allt om äpplen, skörd och odling, berättar Anna Säfström, kommunikationschef på Kiviks Musteri. 

Strax före millennieskiftet sker ett generationsskifte på Kiviks Musteri. Kristina Levinsson och Bengt Åkesson, fjärde generationens äppelodlare, tar över ledningen för koncernen Kivik Holding och fem år senare förvärvas Åkessons Vin. 

– Företaget fortsätter att växa under 2010-talet. Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund förvärvas och nu kan fruktodlingen expandera ytterligare med 20 hektar ny mark. Det här gör att äppelodlingen mångdubblas.

Naturen är grunden i Kiviks Musteris verksamhet. Långsiktig hållbarhet och arbete med biologisk mångfald har därför varit centralt i familjeföretaget under mycket lång tid. 

– Vi arbetar aktivt för att skapa en bra livsmiljö för nyttodjur och vi är med och driver många projekt med universitet för att undersöka hur den biologiska mångfalden kan öka, både i odlingar och i hemmaträdgårdar. Genom vår nyttodjurpark vill vi visa på små och enkla initiativ du som enskild person kan ta, säger Anna Säfström. 

Läs mer om Kiviks arbete för hållbarhet

Fler än 50 äppelsorter

På Kiviks Musteri görs en flaskjäst äppelcider gjord på Gravensteiner-äpplen.

– Det här är en torr cider med finess. Den har inslag av röda äpplen, citrus, relativt fyllig i stilen med komplex smak. Jäst, fräschör och äppelfrukten ger cidern en mycket elegant eftersmak i matvänlig stil, säger Johan Franco Cereceda, vinskribent på Vinliv.

Här kan du läsa mer om Gravensteiner flaskjäst äppelcider 

En flaskjäst cider tar tid att tillverka och kan avnjutas direkt eller lagras för att smakerna ska utvecklas och framträda ännu mer.

– Äpplena pressas till must och därefter får musten jäsa på jästank innan den tappas upp för en andra jäsning, för att öka i komplexitet och utveckla sina naturliga bubblor. Väl på flaska ska cidern lagras i minst sex månader i vår vinkällare, säger Carl Levinsson, besöksmålschef och femte generations ägare på Kiviks Musteri.

När den lagrats färdigt skjuter Kiviks Musteri ut jästen och fyller upp med likör tills smaken och sötman fått rätt balans. Sen får cidern kork och grimma. 

Kunskapen om äpplen fortsätter att gå i arv och idag drivs familjeföretaget Kiviks Musteri av femte generationens äppelodlare. På Kiviks Musteris äppelodlingar i Kivik och Fjelie växer fler än 50 äppelsorter som alla skördas i rätt tid för perfekt balans i smak och arom. Det är smaken som avgör vad äpplet ska användas till – en del blir till cider, andra till must och vissa äts precis som de är. 

Läs mer här om cider på Kiviks Musteri